недеља, 4. октобар 2015.

Stres - drugi deo

U prethodnom blogu smo načeli temu stresa kod muzičara o čemu je bilo govora na kongresu posvećenom zdravlju muziočara u Berlinu 30.septembra ove godine. Stres je prepoznat kao jedan od značajnih okidača različitih bolesti i poremećaja koji nastaju kao posledica dugotrajnoj izloženosti stresu. Iako su uzroci nastajanja stresa višestruki kao jedan od glavnih uzroka nastanka stresa navedena je buka kojoj su muzičari veoma i svakodnevno izloženi. Tako smo došli do one uzrok posledica veze BUKA -STRES-NESANICA. Isto tako bismo bez problema mogli napraviti vezu između BUKA-STRES-ANKSIOZNOST/DEPRESIJA ili BUKA-STRES-VISOK PRITISAK.
Možete sami napravite sopstvenu kombinaciju i sigurni smo da nećete mnogo pogrešiti.
Još 1996. godine na konferenciji u Bilbau,Španija pokrenuta je kampanja za smanjenje stresa na nivou Evropske unije u kojoj aktivno učestvuju zemlje i koje nisu njene članice poput Norveške, Švajcarske, Islanda ali i Makedonije, Srbije i Turske. Projekt se vodi pod imenom EU OSHA i imao je za cilj da definiše različite uzroke nastanka stresa u određenim zanimanjima. Tako i u muzičkoj delatnosti.
Zakonodavstva članica EU su po ovom pitanju usaglašena. Srbiju očekuje u skoroj budućnosti proces usaglašavanja zakonodavstva čime će nam biti otvorena vrata da korišćenjem preciznih razrađenih kompjuterskih softvera u okviru EU OSHA programa. To če nam olakšati da definišemo probleme i racionalno i ekonomično stvorimo planove kako i na koji način umanjiti uzroke nastanka stresa. Istraživanja koja su rađena su pokazala da su Danci kao narod najosetljiviji na stres, dok se Srbija nalazi na začuđujuće dobrom mestu u grupi nacija koje se dobro nose sa stresom.
Zaključak koji smo izveli je da se istina o niskoj osetljivosti Srba na stres pre krije u jasno nedefinisanim uzrocima i svesti o tome šta sve može izazvati stres kod ljudi. Stoga ukoliko ste zainteresovani više informacija možete doboti na sledećem linku:

www.osha.europa.eu
Ovo je tema koju ćemo u okviru Sindikata Muzičkih Umetnika tretirati sa pažnjom a da bismo u tome uspeli neophodna nam je vaša pomoć. U vezi s tim napravićemo kontakte sa Institutom za medicinu rada i pokušati da od njih dobijemo pomoć vezanu za ovu temu i prilagodimo mehanizme za borbu protiv stresa našim uslovima.
Ono što je opšta preporuka OSHA programa u borbi sa stresom je:
1.Identifikujte uzroke i rizike nastanka stresa
2.Odlučite se za prioritete
3.Odlučite se za akciju i prevenciju
4.Preduzmite akciju
5.Pratite i evaluirajte situaciju.
Pojedinac se ne može sam boriti protiv ovog problema, ali svakako može promisliti koji su uzroci stresa značajni sa njega kao pojedinca.
Ono sa čime se možemo odmah boriti to je buka kao izazivač stresa i početi sa akcijama u vezi sa tim. kao što ste videli na postu u sindikalnoj grupi, postavili smo slike novih podešavajućih panela koji nisu prekomplikovani za izradu a mogu značajno pomoći u smanjenju buke.
Nadam se da će naše institucije imati razumevanja i finansijski nam pomoći da to sprovedemo ovu akciju u delo.

 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207582552820106&set=pcb.926920407388960&type=3&theater

U sledećem blogu ćemo govoriti malo više o bolesti koja se zove FOKALNA DISTONIJA, koja je prepoznata kao neurološko oboljenje muzičara nepoznatog uzroka. Njen značaj se ogleda u tome da je teško pacijenti mogu prepoznati kao oboljenje koje može imati značajnu posledicu na kvalitet muziciranja.



Нема коментара:

Постави коментар